diumenge, 9 de setembre del 2018

HISTÒRIA DE L'ESPLAI GRESKA

L’Associació Infantil i Juvenil Esplai Greska neix l’any 2011 a Sant Boi (curs 2011-2012) de la ma d’un equip de monitors amb experiència en el sector i formats com a equip en una altra i anterior entitat de lleure (el Projecte Jove).
El Projecte Jove era una entitat de lleure nascuda l’any 1995 vinculada a la Parròquia Sant Baldiri del nostre poble amb setze anys d’història. Dins la evolució pròpia d’aquesta entitat van passar diferent generacions de monitors i maneres de treballar. Un cop l’últim equip de monitors es consolidà sorgeix la necessitat d’adaptar l’esplai a la nova realitat social i al caràcter de l’equip. És llavors quan s’inicia el tancament del Projecte Jove per donar pas al Greska.
Aquest trencament va ser propulsat per tres motius principals: per una banda, la falta d’emplaçament on realitzar activitat; per una altra, la manca de relació positiva i constructiva amb el Rectorat que es fes càrrec real de l’Entitat i les seves necessitats envers la funció i missió que desenvolupava; i, per últim, la falta de coherència entre el nou caràcter i la Federació a la que pertanyia (Moviment de Centres d’Esplai Cristians).


L’any 2005 s’inicià la formació de l’equip de monitors en qüestió i al 2007 es declara en estat ruïnós el local de la Parròquia (havent de desallotjar l’emplaçament fins a la finalització de les obres). Per solucionar la situació provisional, i sense intervenció ni intenció d’intervenció per part del Rectorat, l’Ajuntament cedeix un petit local al Carrer Joan Bardina i la possibilitat de fer servir un local a la Plaça del Mercat Vell. Aquesta situació provisional va esdevenir fixa en el moment en que la Parròquia no pretén retornar l’ús del local on es desenvolupava l’activitat i es desentén de qualsevol vincle amb l’Associació. Paral·lelament, arran de la forta ventada que va tenir lloc al Gener del 2009 (quan també es va produir l’accident al Club de Beisbol Sant Boi) el local de Joan Bardina es declara en estat ruïnós per desperfectes al sostre i l’Ajuntament enderroca el local de la Plaça del Mercat Vell (tornant a trobar-nos sense local on poder realitzar activitat, sense una Federació que es fes càrrec de la situació i un Ajuntament considerant que és responsabilitat de la Parròquia de Sant Baldiri solucionar les necessitats de l’Entitat).

Malgrat que, per motius encara desconeguts i sense haver realitzat cap tipus de millora, l’Ajuntament declara que el local de Joan Bardina torna a ser utilitzable. En aquesta conjuntura, sense rebre cap resposta institucional que donés lloc a un altre posicionament, l’equip de monitors veta l’entrada a infants al local de Joan Bardina per motius de seguretat. En aquest moment fou quan es decideix trencar formalment amb la Parròquia donant lloc a la intervenció administrativa de l’Ajuntament i, posteriorment al 2010 es trenca amb el MCEC (Moviment de Centres d’Esplais Cristians) en motiu de la incoherència ideològica.


A partir d’aquí l’equip de monitors formalitza la creació de l’Associació Infantil i Juvenil Esplai Greska, es federa a ESPLAC (Esplais Catalans) i s’inicien les negociacions amb l’Ajuntament per l’assoliment de l’estabilitat necessària pel que fa a la cessió d’un emplaçament on poder realitzar activitat mitjançant una sol·licitud d’espais formal. El Greska, doncs, dóna pas a la materialització de la realitat viscuda, construeix una xarxa associativa amb d’altres entitats afins i promou la utilització dels espais públics tot construint una nova entitat descrita a continuació mitjançant una metodologia coeducativa basada fortament en unes línies, valors i objectius de fons.

A la llarga aconseguim una cessió d’espai de caràcter temporal a mig termini que consta d’un edifici d’una antiga escola (dues sales interiors amb wc, un mòdul exterior com a tercera sala i un mòdul petit com a magatzem de material).


Durant el curs 2017-18 sorgeix la idea de traslladar la seu social de l’esplai Greska a Santa Coloma de Cervelló per tres principals motius: la marxa de gairebé totes les monitores de Sant Boi, les ganes de les monitores que viuen allà de promoure l’educació en el lleure a Santa Coloma de Cervelló i les necessitats de créixer en quantitat d’infants, possibilitat que ofereix Santa Coloma en aquest aspecte.

A partir d’aquest moment es realitza una assemblea extraordinària amb monitores, exmonitores, famílies i joves on s’explica la situació de canvi que es viurà i s’acorda fer-ho de forma que els infants se sentin còmodes i amb la proposta de clausurar l’any d’una forma especial.
Durant les vacances d’estiu les monitores hem fet tots els tràmits per a fer oficial el canvi, així com assemblees amb el nou equip de monitores i la preparació i efectuació de tot el material a Santa Coloma. L’espai que ens cedeix l’ajuntament és una sala de reunions pròpia i l’espai de Can Baruta per a fer les activitats dissabte a la tarda. La previsió que tenim és que a mida que el projecte creixi puguem obtenir un espai propi amb més possibilitats.


El nou projecte, manté les bases de l’esplai Greska original, amb innovacions i noves aportacions. Es converteix en un projecte que segueix i seguirà evolucionant i canviant per a adaptar-se a un entorn diferent amb més infants.
3 comentaris:

 1. A partir de quina edat poden anar els nens?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia,la franja d'edat es des de 1r de primària, fins a 4rt d'ESO. Moltes gràcies!

   Elimina
 2. Para inscribir al niño, cuando y como lo tengo que realizar

  ResponElimina